Blogi

Rakennetaanko PIM-järjestelmä – vai myös vaikuttava tietomalli ja tuotetiedonhallinnan kyvykkyyttä?

20.2.2020

Kun etsit tuotetta netistä, ajatteletko silloin PIM-järjestelmää?

Et tietenkään. Ajattelet tuotetta, jota olet etsimässä. Samanlaista ajattelua olisi hyvä olla myös tuotetiedonhallintaprojektien ostamisessa ja toteuttamisessa. Kyseessä kun on parhaimmillaan prosessi, jolla luodaan asiakkaalle kyvykkyyttä rakentaa tehokkaasti ja automatisoidusti sellaista tuotetietoa, mitä loppuasiakas etsii – ei rakentaa tuotetietoa vain järjestelmien näkökulmasta.

Kaupallisen tuotetiedon tavoitteena pitäisi olla tuotteiden tehokkaampi myyminen, muiden asiakaspolun vaiheiden tarpeiden täyttäminen sekä toimivan ja työtä helpottavan sisäisen prosessin rakentaminen. Teknologiavalinnat täytyy tehdä ja arkkitehtuurin tulee olla toimivaa ja integroituvaa. Mutta projektia ei kannata aloittaa teknologiavalinnalla. Se on vähän sama kuin päättäisi ostaa Adidaksen kengät ennen kuin tietää tekevätkö he saappaita.

Teknologiavalinnat täytyy tehdä ja arkkitehtuurin tulee olla toimivaa ja integroituvaa. Mutta projektia ei kannata aloittaa teknologiavalinnalla.

Mitä se kyvykkyys sitten on, ja miksi siihen pitäisi panostaa?

Tuotetiedonhallinnan ratkaisujen käyttöönotossa keskitytään usein tekniseen prosessiin, järjestelmän rakentamiseen ja arkkitehtuuriin. Mutta entäs itse se, mitä järjestelmällä on tarkoitus tehdä; hallittavaa, rikasta ja vaikuttavaa tuotetietoa? Silloin vastataan mm. seuraaviin kysymyksiin; millaiset ovat sisäiset prosessit, kuka tuotetiedon omistaa, millaisissa rooleissa tuotetietoa tuotetaan ja rikastetaan, kuka hyväksyy muutokset, missä muodossa tieto tulee esim. toimittajilta? Kuinka tuotetieto SEO-optimoidaan, millaisia attribuutteja eri tuotteista kannattaa ilmaista, ja miten tuotteesta kerätään tuotearvosteluja? Miten brändiä ilmennetään, ja mitä asioita tuotteiden suunnittelijasta tai valmistajasta kerrotaan? Vaikuttavan tietomallin rakentaminen on yksi keskeisimmistä tekijöistä kilpailukykyisen tuotetiedon rakentamisessa.

Tuotetiedonhallinnassa korostuvat siis ennen teknologiavalintoja ja arkkitehtuurilinjauksia kolme näkökulmaa:

  1. Liiketoiminnan ja tuotetiedon tavoitteet
  2. Asiakkaan tuotetiedon tarpeet (kuluttaja/B2B) sekä
  3. Sisäiset prosessit ja tuotetiedon omistajuus

Tuotetiedonhallinta on osa liiketoimintastrategiaa – ei vain IT-projekti

Tuotetiedonhallinnan kehittäminen lipsahtaa helposti IT-osaston pyörittämäksi projektiksi. Parhaimmillaan prosessiin osallistuu sekä liiketoiminnan, asiakasrajapinnan, markkinoinnin, tuotekehityksen ja -hallinnan, asiakaspalvelun ja IT:n osaajia. Tuotetieto yhdistää heitä kaikkia. Tai ainakin pitäisi yhdistää. Heidän tulisikin muodostaa siiloton yhteistyötiimi, joka katsoo tuotetietoa ja sen hallintaa monipuolisesti; niin liiketoiminnan tavoitteiden, sisäisten prosessien kuin asiakkaan kulkeman matkankin näkökulmista.

Tuotetiedonhallinnan ratkaisuisamme keskitymme kyvykkyyden rakentamiseen. Rakennamme ensin vaikuttavan tietomallin, ja sen jälkeen keskitymme arkkitehtuuriin. Emme jää asiakkaalle asumaan, mutta osaamisemme jää. Rakennamme yhdessä asiakkaan kanssa vaikuttavan tietomallin, jotta he voivat tulevaisuudessa rakentaa vaikuttavaa tuotekokemusta myös uusille tuotteille.

Emme jää asiakkaalle asumaan, mutta osaamisemme jää.

Digitaalisen tuotetiedon merkitys ratkaisevana kilpailutekijänä tulee vain kasvamaan. On huomattavasti kustannustehokkaampaa, että tuotetiedonhallinnan kyvykkyys on ketterästi organisaation omissa käsissä tai ylipäätään olemassa, eikä jonkin toisen osapuolen teknologiaosaamisen armoilla.

Haluatko lisätä oman organisaatiosi tuotetiedonhallinnan kyvykkyyttä, vai rakentaa yhden järjestelmän lisää? Jos ensimmäinen kiinnostaa, ole yhteydessä meihin Bonskylla.

Back to top