Blogi

Kumpi määrää menestyksen – merkityksellinen sisältö vai teknologia-alusta?

1.4.2018

Blogi

Verkkopalvelun uudistuksen tarjouspyyntöprosessissa keskitytään usein vahvasti teknologisiin yksityiskohtiin. Verkkouudistusta ajatellaan usein teknisenä suorituksena, jolloin prosessissa tuntuu usein unohtuvan se tärkein asia – nimittäin asiakas, jolle verkkopalvelua tehdään.

Todellisuudessa itse verkkopalvelun käyttäjää ei kiinnosta pätkääkään tekniset yksityiskohdat, koodikieli tai mikä on verkkopalvelun alusta. Käyttäjää kiinnostaa mahdollistaako verkkopalvelu sujuvan ja ensiluokkaisen kokemuksen – saako hän verkkopalvelusta tarvitsemansa asiat.

Tarjousprosessissa unohtuu helposti, että juuri sisällöt ratkaisevat: auttavat sitoutumaan, ohjaavat ostamaan, inspiroivat, motivoivat, vastaavat kysymyksiin ja palvelevat. Teknologialla on siinä vain mahdollistava rooli. Brändikään ei synny tekniikkatempuilla, vaan kokonaisvaltaisen ja jatkuvan työn seurauksena. Silti sisältöjen rakentaminen ei ole välttämättä ollenkaan osana tarjouspyyntöä.

Kauhistuttavin on tilanne, missä asiakas toteaa, että ”joo on meillä sisällöntuottaja tähän. Tuli just viime viikolla meille töihin ja tekee näitä sitten oman työn ohella”. Teknologisia ratkaisuja sen sijaan harvoin halutaan tehdä toisella kädellä, vaikka yksittäisten teknisten ominaisuuksien vaikuttavuus ei välttämättä ole yhtä suuri kuin sisältöjen.

Kysytkö oikeita kysymyksiä?

Tärkeimmät kysymykset uudistuksessa tulisivatkin olla; miten verkkopalvelusta rakennetaan ylivoimainen käyttäjäkokemus, mikä on käyttäjälle merkityksellistä sisältöä, millaisilla sisällöillä, palveluilla ja toiminnallisuuksilla asiakkaiden ostopolkua tuetaan ja miten sisältöjen tenhoa mitataan.

En vähättele alustan merkitystä ja teknologiaratkaisuja, vaikka haluan kärjistää asiaa. Teknologia mahdollistaa verkkopalvelun sujuvan ja tarkoituksenmukaisen toiminnan. Mutta vain pelkkää tekniikkaa tuijottamalla ei päästä pitkälle – teknologiauskovaisuus ei varmista kilpailuetua.

Vaikka olemme ottaneet harppauksia Suomessa sisältöjen merkityksen ymmärtämisessä verkossa, olemme vielä takamatkalla. Monesti kilpailussa yritetään pärjätä irrallisilla teknologisilla ratkaisuilla, joilla ei ole mitään tekemistä yrityksen liiketoiminnallisten tavoitteiden kanssa. Kaiken tulisi kuitenkin lähteä liiketoiminnan tavoitteista ja asiakkaasta. Ei yrityksen ICT-johtajan teknologisista mieltymyksistä. Tai ei ainakaan pitäisi.

Siksi sisältöjen osaamiseen tulisi kiinnittää huomiota jo uudistusprosessin alkuvaiheessa.

Summa summarum: Vain yhdistämällä sisältö- ja teknologiaosaaminen voidaan rakentaa voittavia digitaalisia ratkaisuja sekä liiketoiminnan että asiakkaan näkökulmasta. Sisältöjen tuottamisen tulisi olla saumatonta tiimityötä teknologiaosaajien kanssa, ei erillistä projektia, jossa toinen oli ensin.

– Minna Haapsaari

Back to top