Blogi

Kenelle etätyö ulkomailla sopii?

7.5.2018

Työpaikkana

Bonskyn Digital Strategist Tea Stenberg on tehnyt etätöitä useassa kohteessa, mm. Indonesian saarilla sekä Euroopassa Kroatiassa ja Barcelonassa viimeisen kahden vuoden aikana.

Miksi etätyö?

Etätyöpäivät ravisuttavat arkirutiineista. Allekirjoittaneella työnteko ulkomailla on avannut useita ajatuslukkoja ja avartanut ajatusmaailmaa arkikuplan ulkopuolelle. Kuten useat viisaudet, sanonta ”on mentävä kauas, että näkee lähelle” toimii. Etätyössä ulkomailla olet uudessa ympäristössä, syöt erilaista ruokaa, tapaat uusia ihmisiä, ja jopa sää on todennäköisesti erilainen kuin Suomessa – miksi siis tapasi ajatella töistäsi ei muuttuisi?

Mitä etätyö vaatii työntekijältä?

Aurinkotuolissa tai uima-altaalla varpaita uittaen työnteko voi kuulostaa leppoisalta ajatukselta, mutta todellisuudessa työntekoon on valmistauduttava tosissaan. Ensinnäkään uima-allas ei toimi työskentelypaikkana, sillä uima-altaalla on todennäköisesti myös muita saukkoina köllötteleviä Mohitoja lipittäviä turisteja, ja heidän jälkeläisiään. Toiseksi työasento on surkea, läppäri sylissä työnteko hiostaa reisiä ja rasittaa niskaa, ja ellet haikaile Quasimodoksi, kannattaa asento unohtaa. Kolmanneksi auringonpaahde voi koitua ongelmaksi – aurinko ja läppärin näyttö eivät sovi yhteen, vaikka näyttöä vääntäisi mitä kummallisimpiin asentoihin – trust me, I ’ve been there.

Työnteon lokaation lisäksi työasenteen on oltava kunnossa. Voihan olla, että työmotivaation löytäminen rantakohteessa tuottaa haasteita. Silloin on tärkeää pitää mielessä, miksi olet ensisijaisesti lähtenyt reissuun. On myös totta, että etätyön tekeminen vaatii työntekijältä ns. selkärankaa, eli itseohjautuvuutta ja jämäkkää asennetta. Mutta jos olet motivoitunut, pidät työstäsi ja suoritat työsi tunnollisesti työpaikallasi, miksi työt eivät hoituisi myös työpaikan ulkopuolella?

Vinkkejä etätyöhön:
  • Valitse kohde, jonka aikaero istuu Suomen aikaan hyvin. Aasia toimii esimerkiksi hienosti tämän osalta – ehdit aamulla tutkia paikkoja ja iltapäivällä keskittyä töihin.
  • Mieti onko kohde sellainen, että maltat tehdä myös töitä. Jos kohde on uusi, kannattaa ehkä varata pitkä viikonloppu ennen työviikon alkua, jotta saat rauhassa tutustua kohteeseen ja tyydyttää ensimmäiset reissupoltteet pois alta.
  • Tarkista hotellisi tai muun majapaikan Wifi, tai nappaa paikallinen verkkoyhteys esimerkiksi paikallisen puhelinliittymän kautta. Puhelimen verkon kautta saat kartan käyttöösi myös vapaa-ajalla. Mikäli käytät Wifiä, lataa koneellesi VPN tai vastaava, jotta saat suojatun yhteyden verkkoon.
  • Sovi työajat ja organisoi palaverit järkeviin aikoihin. Pohdi pystytkö aidosti keskittymään töihin 6 vai 8 tuntia päivässä. Pidä työn laatu hyvänä, ja työnantajasi tukee etätöitä jatkossakin.
  • ”Exploring the world was the worst decision of my life” – said no one ever. Ole siis rohkea ja lähde etätyöreissuun, jos sinulla on mahdollisuus siihen. Vaikka reissu ei menisi ihan nappiin, löydät aina jotain uutta itsestäsi tai maailmasta, ja todennäköisesti työmotivaatiosi saa huikean boostin.

 

Tea Stenberg

Bonsky Digital

Back to top