INSIGHT

Verkkokaupan tulevaisuus luodaan tänään

9.4.2021

Blogs

Verkkokaupan tulevaisuus luodaan tänään

Verkkokauppa on tullut 10 vuodessa osaksi ihmisten arkea. Korona kiihdytti osaltaan ruokakauppojen suunnitelmia siirtyä verkkoon. Mutta iso muutos ei ole tapahtunut kuitenkaan nyt ja tässä.

”Ne asiat mitkä näemme nyt mielestämme nopeina muutoksina, ovat vaatineet jopa kymmenien vuosien työn. Esimerkiksi Amazon on aloittanut järkkymättömän strategiansa kohti globaalia kauppapaikkaa jo 90-luvulla. On hyvä muistaa, että markkinajohtajuus vaatii selkeää strategiaa, ketteryyttä ja kokeilevaa kulttuuria tien päämäärään löytämiseksi”, kertoo Kivilahti.

Amazon oli vielä 10 vuotta sitten maltillisen pieni toimija, jonka suurin kategoria Pohjois-Amerikassa oli vähittäiskaupassa.

”Visio siis pitää olla, ja uskoa siihen. Vaikka tulee takkiin, pitää mennä vain kokeillen eteenpäin ja pystyä reagoimaan ketterästi ympäristöön, markkinaan ja kuluttajien ostokäyttäytymisen muutoksiin”, kertoo Kivilahti.

Kuinka moni esimerkiksi tietää, että ruokakauppaketjuissa ”halpuuttaminen” aloitettiin jo vuonna 2015. ”Lidl tuli Suomeen vuonna 2001 haastamaan ruokaskeneä, ja sen suurimmat kasvuvuodet olivat vuosina 2010–2014. Tämän seurauksena halpuuttaminen oli välttämätöntä myös Keskolla ja S-ryhmässä”, valaisee Kivilahti.

”Haaste ketteryyteen tulee suurilla toimijoilla monesti vastaan siinä, että organisaation rakenteet eivät aina tue sitä, että tehdään asioita kokeillen ja ketterästi”, Kivilahti kertoo.

Verkkokaupan kasvu jatkuu

Kivilahden arvio on, että verkkokauppa tulee jatkamaan kasvuaan myös tulevaisuudessa: ”10 vuoden päästä verkossa tapahtuva kaupankäynti on erilaista kuin nyt, mutta isossa kuvassa verkkokauppa tulee olemaan edelleen erittäin tärkeä. Vertauksena, että 150 vuotta sitten hevosella oli tärkeä rooli kuljetuksessa. Rooli on muuttunut tähän päivään mennessä, mutta silti hevosen ympärillä on edelleen bisnestä”, kuvailee Kivilahti.

Arhi näkee tulevaisuuden vähittäiskaupan olevan verkottunutta toimintaa: ”Tulevassa eri toimijoiden roolit hämärtyvät. Vähittäiskauppias ei ehkä enää omista myytäviä tavaroita. Uusia bisnesmalleja kehittyy, joilla haetaan kannattavuutta, tarjooman ketteryyttä ja asiakkaiden palvelemista kokonaisvaltaisesti.”

Datan merkitys myös edelleen kasvaa: ”Data on tärkeää, mutta tällä hetkellä sitä on myös aivan liikaa. Tulisi ymmärtää millaista tietoa tarvitaan, jotta nähtäisiin kokonaisuus, ja osattaisiin johtaa sitä. Systeemiajattelulla on tässä paikkansa. Data kertoo myös välillä muuta kuin mitä itse haluaisimme ”kuulla”. Olisikin ymmärrettävä, että emme ikinä tiedä tarpeeksi. Keräämämme data lähinnä vain heijastelee totuuden tilaa. Sen ymmärtäminen vie meitä aina lähemmäksi totuutta”, sanoo Kivilahti.

Arhi povaa, että ympäristö ja terveyskysymykset tulevat vaikuttamaan paljon seuraavan 10 vuoden aikana. ”Ihmiset ovat tottuneet ostamaan lähes kaiken verkosta koronan aikana. Mielenkiintoista tulee olemaan, miten koronan aikaansaamat muutokset jäävät elämämme eri osa-alueisiin, vai jäävätkö?”

Kivilahti nimeää näkyviksi verkkokaupan trendeiksi seuraavia teemoja:

  1. Brändien suoramyyminen, eli tuotteita myydään jälleenmyynnin ohella omien fyysisten ja digitaalisten kanavien kautta, esimerkkeinä Nike ja Apple.
  2. Halpakauppaketjujen suosion vahva kasvu kuten Tokmanni, Dollar General jne.
  3. Pikamuoti ja hypermarkettien vaatemyynti: muodista on tehty niin halpaa, että sen ostaminen on helppoa sekä verkkokaupoista että marketeista.
  4. Itsepalvelullistuminen: 90-luvulla itsepalvelu rantautui Suomeen, ja on nyt uudessa aallossa verkkokauppojen suosion kasvaessa.
  5. Palvelullistuminen: asiakkaat ovat valmiita ostamaan tuotteiden lisäksi palveluja esim. vuokraamaan vaatteita, ostamaan avaimet käteen -paketteja jne.
  6. Ympäristö ja terveyskysymykset: tuotteiden alkuperä, läpinäkyvyys, terveysvaikutukset, verkkokaupan toiminnan eettisyys jne.

Asiakasymmärrys ja räätälöity valikoima tuottavat parhaita tuloksia

Arhi näkee verkkokaupan kaksinapaisena: ”Yhtä aikaa tulisi olla tuotevetoinen ja asiakaskeskeinen. Näitä molempia näkökulmia on ymmärrettävä ja toteutettava, jotta voi selvitä kovasta kilpailusta verkossa”, toteaa Kivilahti.

”On ymmärrettävä, että asiakas maksaa aina palkan. Tuotteista viestiminen ei tunnu aina olevan asiakaskeskeistä, mikä voi johtua esimerkiksi siitä, että valikoima on vain liian laaja. Ei pystytä pureutumaan siihen, mitkä tuotteet ovat tärkeitä ja mitkä ovat tärkeimmät asiakasryhmät”, kertoo Kivilahti.

Valikoiman laajuuden vaikutuksia ostokäyttäytymiseen on tutkittu. ”Kun tuotteita on tarjolla laaja repertuaari, pysähdytään kaupassa kyllä useita kertoja tarkastelemaan tuotteita, mutta ei välttämättä osteta. Mutta kun tuotteita on rajoitetummin valittavana, pysähdytään vähemmän, mutta ostetaan useammin. Monesti paras vaihtoehto myös verkkokaupassa on pieni valikoima, joka elää. Esimerkiksi siten, että valikoimasta löytyvät aina ns. perustuotteet, mutta sen rinnalla on myös sellainen valikoima, joka muuttuu ja elää”, Kivilahti kertoo.

Kauppiaiden ja markkinoinnin tulisi aidosti ymmärtää sitä joukkoa, joka ostaa suurimman osan tuotteista: ”Jokin tekijä heitä yhdistää, täytyy vain nähdä vaivaa ja löytää se”, tiivistää Kivilahti.

Tule kuuntelemaan lisää Arhin ajatuksia Rethink Digital Sales Forumiin 11.5., ilmoittaudu tästä:

https://bonsky.com/rethink-digital-sales-forum

Retail Strategy Consultant Arhi Kivilahti on toiminut digitaalisten palveluiden kehittämisen näköalapaikoilla päivittäistavarakaupan kehitysjohtajana, konsulttiyhtiössä digitaalisen kaupankäynnin asiantuntijana ja kaupan alan innovaatioiden tutkijana. Hän on väitellyt digitaalisen kaupankäynnin historiasta Iso-Britanniassa ja ahkeroinut vierailevana tutkijana Oxfordin yliopistossa.

 

Bonsky Digital / Digital Sales Transformer. We help our customers to transform their sales to digital era by building digital sales capabilities: digital services, processes, data and architecture.

Back to top