INSIGHT

Digitaalinen visio ei synny siiloissa: “Saitte monomme samaan suuntaan!”

15.5.2020

Voiko roadmapin tehdä ilman yhteistä digitaalista visiota?

Kehitystiekartta eli roadmap on paljon käytetty sana digitaalisessa liiketoiminnassa. Se on usein yleinen tavoite, kun ryhdytään suunnittelemaan yritykselle digistrategiaa. Roadmap on hyvä ja konkreettinen työkalu tulevien digitaalisten kehittämishankkeiden ja toimenpiteiden listaamiseen. Mutta se on mielestäni nimenomaan työkalu, ei päämäärä.

Usein kuitenkin digitaalisen liiketoiminnan kehittämisen tavoitteissa napottaa roadmap. Mutta millaiset edellytykset on operoida roadmapin toimenpiteistä osuva kokonaisuus, jos digitaalinen visiokuva on epäselvä tai puuttuu kokonaan? Pahimmaksi vaihtoehdoksi näen sellaisen tilanteen, missä roadmap kirjataan vain oman yksikön kesken, ja lähdetään toteuttamaan sitä siilossa ilman keskustelua ja yrityksen yhteistä tahtotilan asettamista.

Mitä on visiotyö digitaalisessa liiketoiminnassa?

Eikö se sitten riitä, että on tehty visiotyötä jo yrityksen ja brändin tasolla? Se on oikein hyvä lähtötilanne. Liiketoiminnan tavoitteet ja digitaalisuuden rooli ovat keskeisiä myös digitaalisen liiketoiminnan kehittämistyössä.

Jotta päästään käsiksi yhteiseen tahtotilaan ja digitaalisen liiketoiminnan visioon, on määriteltävä:
1. liiketoimintavisio (mm. bisnesmallit, bisnesprosessit, kustannusrakenne, ansaintamallit)
2. vuorovaikutusvisio (mm. asiakas/kumppaniverkoston/käyttäjien polku ja tarpeet, digitaaliset kohtaamispisteet)
3. arkkitetuurivisio (mm. arkkitehtuurilinjaukset, ylätason arkkitehtuuri).

Meillä Bonskylla digitaalisen liiketoiminnan visiotyötä tehdään työpajavetoisesti kuuden stepin kautta, jossa käsitellään nuo kaikki kolme osa-aluetta. Kun digitaalinen tahtotila on selkeä ja yhteinen, on roadmap myös erinäköinen, ja palvelee koko yritystä. Tällöin hankkeiden ja toimenpiteiden listaaminen on työkalu ja keinovalikoima, ei tavoite. Juuri niin kuin sen kuuluisikin olla.

 

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäminen ei ole tekninen prosessi

”Alussa asiantuntijamme keskustelivat siiloissa, ja tahtotilat olivat erilaisia. Mutta tämän hankkeen lopussa istuimme jo yhteisellä asialla ja kaikilla oli sama tahtotila. Saitte monomme samaan suuntaan”, on yksi hienoimmista palautteista mitä olemme Bonskyssa asiakkaaltamme saaneet. Digitaalisen liiketoiminnan kehittäminen ei ole vain tekninen prosessi. Se vaatii yhteistä keskustelua, vuorovaikutusta ja tahtotilan rakentamista. Eikä se synny siiloissa onlinessa, vaan yhteistyössä kasvokkain.

Haluatko kuulla lisää?

Kerron mielelläni.

Minna Haapsaari

Head of Service Design & Innovation / Partner

minna.haapsaari@bonsky.com

+358 40 739 6663

Back to top